iOS’un Adı Jailbreak’in Tadı

    20130202-231324.jpg

    Malum artık Jailbreak için saatler kaldı. Belki de çoğu kişi cihazlarına ilk defa jailbreak yapacak. Hala çoğu kişi bu işlemin sadece bedava uygulama yüklemek için sanıyor. Genelde jailbreak dediğim zaman aldığım cevap ise “amaaann bana gerekli ben tüm uygulamaları satın aldım. Ne yapayım ben onu..!! Hıh..!!” Ama değil işte. Adama, bak bunu yaparsın şunu yaparsın desemde adam AppStore’dan satın alırım diyor. Adam kendini paraya odaklanmış ve para her kapıyı açar sanıyor. Tabi bunların farkında olmamalarının esas sebebi gerçek manada Apple kullanıcısı olmamalarından kaynaklanıyor.

    Şimdi gelelim Jailbreak işleminin ne işe yaradığına… Aslın Jailbreak işlemi kısmen Apple kısıtlamalarından sıyrılmak. Bu kısıtlamaları kaldırdıktan sonrada iOS’u şekilden şekile sokabileceğiniz Jailbreak camiasının AppStore’u sayılabilecek Cydia sizi karşılayacak.
    Siz AppStore’dan belki Siri’ye alternatif bulabilirsiniz ama jailbreak işlemi ile Siri’ye yaptırabileceklerinizi yaptıramazsınız.
    Notification Center(NC)’ınızı bir işlem merkezi haline getirebileceğinizi hiç düşündünüz mü ? Her türlü sistem ayarlarını, kısayolları, hatta media kontrollerini NC’den yapabileceğiniz gibi istediğiniz media dosyasını istediğiniz yere iTunes’a ihtiyaç duymadan taşıyabilirsiniz.

    Jailbreak ile telefonunuza Android’de bile yapılamayacak tema modifikasyonları yapabilirsiniz. İkonları istediğiniz boyuta getirip, tek sayfada istediğiniz kadar ikon sütunu ve satırı ekleyebilirsiniz.

    Multi Tasking(MT) panelinize yeni işlevler ekleyebilir, görünümünü baştan aşağı değiştirebilir siniz. Hatta tek tıkla açık olan uygulamaların hepsini kapatabilirsiniz. MT arayüzü ve uygulama aralarındaki geçiş ile ünlenen MeeGo işlemletim sisteminin özelliklerinin hepsini iPhone’unuza entegre edebilirsiniz.

    İşte bu işlemlerin hepsini Cydia ile yapabilirsiniz. Bu özellikler için cihazın sistem dosyalarını girip dosyaları editleyip, yerlerini değiştirmenize hiç gerek yok. Cydia’nın önemi de burda ortaya çıkıyor. Cydia’daki bu sistem yamalarına tweak adını veriyorlar. Cydia geliştiricileri bu yamaları sizin için hazırlayıp Cydia’da yayınlıyor. Sizin tek yapmanız gereken, yama açıklamalarını okuyup size gerekliyse yükle butonuna tıklamak.

    Maalesef iOS 6’dan bu yana A4 çipli iPhone kullanıcıları hariç çoğu iPhone kullanıcısı Jailbreak dolayısıyla da Cydia’nın yüzünü göremedi. Bundan dolayı Cydia’yı görsek dahi kullandığımız yeni nesil cihazlar ile uyumlu tweak’lerin uyumlu hale getirilp güncellenmesi için beklememiz gerekebilir. Ancak şunu da belirtmek isterim ki Jailbreak çıktığı gibi Cydia’dan her yamayı hemen yüklemeyin. Forum sitelerinden tweak’ler hakkında yorumları okuyarak stabil çalıştığına emin olduğunuz yamalarını yükleyin. Aksi halde yaşadığınız sorunlar neticesinde cihazınıza restore çekip aynı işlemleri tekrar yapmak zorunda kalabilirsiniz.

    Aslında Cydia içeriğinde bu tweak’ler vede ne işe yaradığı hakkında da yazı yazmak isterdim ancak bu konuda birkaç kelimeyi google’a girseniz istemediğiniz kadar kaynak ile karşılaşabilirsiniz. Ama tabiki yeni tweak’ler çıkarsa vede bende artık Cydia takipçisi olacağımdan gördüklerimi yine bloğumda paylaşmaya çalışacağım.

iOS’un Adı Jailbreak’in Tadı” için 2 yorum

Yorum bırakın