Avrupa Birliği Tüm Mobil Cihazların Şarj Aletlerini Standarda Dönüştürme Çabasında

Ne Ararsan Var....!!!!
Ne Ararsan Var….!!!!

Aslında bu muhabbeti ben 1 sene öncesinde hatırlıyorum ancak gelin görün ki Avrupa Birliği bu konuyu yeni oylamaya sunmuş olsa gerek. Evet bugün bu oylama yapıldı ve 12 oya 550 oy ile bu düzenleme kabul edildi. Peki bundan sonra ne olacak.

Avrupa Komisyonu’nun onaylanma sürecinden sonra eğer onaylanırsa sıra ülkelerin başını ağrıtmaya geliyor. Bu durumda bu düzenlemeyi alıp her ülke kendi hukukları doğrultusunda düzenlemeye gidecek. Ancak bu düzenlemede her marka için mi yok bazı markaları bu kapsam dışında tutacaklar mı onu bilmek için biraz erken. Aksi halde birçok marka özellikle Apple için büyük bir maliyet çıkacaktır. Apple tabiki Lightning girişinden vazgeçmeyecek ama tüm Avrupa ülkelerinde iPhone ve iPad’ler ile beraber bir de iPhone 5 ile beraber piyasaya sürdüğü MicroUSB’yi Lightning’e çeviren adaptörden bedava sunmak zorunda kalacak. Aslında çok yüksek bir maliyetmiş gibi durmuyor.

MicroUSB-Lighting

Velhasıl kelam bu tasarı kabul edildikten sonra AB, sevgili üyesi ülkelerine gerekli düzenlemeleri yapıp faaliyete geçirmesi için tam 2 yıl süre tanıyacak ve inşallah 2016-2017 yıllarında bir standarda kavuşacaklar.

Söylenildiği gibi gerçekten Avrupa’da yılda 51.000 ton’luk elektronik atığın önüne geçebileceklerse bu güzel bir uygulama olacak. Ancak keşe bu standart gelmeden MicroUSB de kendine bir şekil verse. Ne takarken ne çıkarırken bana hiçbir zaman güven vermeyen MicroUSB kullanım olarak gerçekten büyük sıkıntı çıkartıyor. Birde OTG destekli cihazlarda flash bellek sürekli takıp çıkarmak belli bir zaman sonra eziyet halini alıyor.

Ayrıca çoğu marka zaten artık MicroUSB porta geçmiş durumda. Yani bu geçiş işlemi inanın çok zor olmayacaktır.

 

Yorum bırakın